Η ασφάλιση κατοικίας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση για την ψυχική σου ηρεμία σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο όπως κλοπή, διάρρηξη, πλημμύρα, σεισμός, βλάβη ή άλλη ζημιά. Πριν όμως μπεις στη διαδικασία να ασφαλίσεις την κατοικία σου (ή/και το περιεχόμενό της), καλό είναι να ξέρεις μερικά βασικά πράγματα για να είσαι προετοιμασμένος.
Ασφαλιζόμενη αξία
Η ασφαλιζόμενη αξία είναι ουσιαστικά το κόστος το οποίο πρέπει να δαπανηθεί για ανακατασκευή της κατοικίας σε περίπτωση καταστροφής. Άρα με βάση αυτό το ποσό, υπολογίζεται και η αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς.
Πώς υπολογίζεται η ασφαλιζόμενη αξία;
Η ασφαλιζόμενη αξία μιας κατοικίας καθορίζεται μέσα από μια συμφωνία μεταξύ του ιδιοκτήτη και της ασφαλιστικής εταιρείας. Για τον υπολογισμό της αξίας, συνήθως ο ασφαλιστής κάνει μρικές ερωτήσεις σχετικά με την κατασκευή του σπιτιού, δηλαδή για τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τους τοίχους και τη σκεπή, για την ύπαρξη ή μη αυθαίρετων χώρων κ.α.
Σε μερικές περιπτώσεις όμως, για πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, αρκεί ο υπολογισμός της ελάχιστης αξίας με βάση το εμβαδόν του ακινήτου που στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με την εκτιμώμενη αξία ανακατασκευής. Αυτό συνηθίζεται στα ακίνητα που δεν έχουν ιδιαιτερότητες. Ένας άλλο στοιχείο που επηρεάζει το κόστος ανακατασκευής είναι και το κόστος των δομικών υλικών. Το κόστος των υλικών αυτών μεταβάλλεται, έτσι αναπροσαρμόζεται και το κόστος ανακατασκευής ανά τετραγωνικό μέτρο, σε συχνά χρονικά διαστήματα.
Ο κίνδυνος της υπασφάλισης
Είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις ότι η ασφάλιση κατοικίας έχει γίνει στην πραγματική της αξία και όχι λιγότερη, γιατί υπάρχει η πιθανότητα της υπασφάλισης και σε περίπτωση που προκύψει κάποια ζημιά να μην αποζημιωθείς με το ποσό που θα έπρεπε. Αν έχεις ασφαλίσει την κατοικία και το περιεχόμενό σου χαμηλότερα από την πραγματική τους αξία, τότε η αποζημίωση θα είναι ανάλογη με την αξία που έχεις δηλώσει και όχι με την πραγματική τους αξία.
Για παράδειγμα: Αν σε ένα διαμέρισμα με εμβαδόν 100τ.μ. η πραγματική αξία ανακατασκευής είναι στα 1000 ευρώ ανά τ.μ., αλλά η ασφαλιζόμενη αξία έχει δηλωθεί στα 50.000 ευρώ, τότε σε περίπτωση ζημιάς θα αποζημιωθείς με 500 ευρώ ανά τ.μ.
Η ασφάλιση περιεχομένου
Η κατοικία δεν είναι μόνο το κτήριο και οι τέσσερις τοίχοι. Είναι και το περιεχόμενο που περιέχει. Και αυτά τα αντικείμενα είναι σημαντικό να ασφαλιστούν, για να έχεις τη δυνατότητα αποζημίωσης και εύκολης αντικατάστασης ή επισκευής σε περίπτωση βλάβης, φυσικής καταστροφής ή κλοπής.
Υπάρχουν και στην ασφάλιση περιεχομένου κάποια πράγματα θα πρέπει να προσέξεις.
Κόστος απόκτησης και αξία αντικειμένων
Σε περίπτωση κλοπής ή καταστροφής, πρέπει να αποδείξεις την αξία των αντικειμένων που ασφαλίζεις για να πάρεις τη σωστή αποζημίωση. Αυτό έρχεται με διάφορες προκλήσεις. Έχεις κρατήσει αποδείξεις από όλα τα αντικείμενα του σπιτιού σου ώστε να μπορείς να αποδείξεις το κόστος που είχαν όταν τα αγόρασες; Μάλλον όχι.
Επίσης, η αξία κάποιων αντικειμένων μεταβάλλεται όσο περνάει ο καιρός. Αν μια συσκευή ή έπιπλο αγοράστηκε πριν πολλά χρόνια, σίγουρα δεν έχει την ίδια αξία τώρα.
Η αποζημιωτική αρχή
Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να ξέρεις τον κανόνα της αποζημιωτικής αρχής. Αυτό σημαίνει ότι η ασφάλιση αντικατοπτρίζει την παρούσα κατάσταση ενός αντικειμένου και δεν μπορεί να σε φέρει σε καλύτερη κατάσταση με την αποζημίωση. Άρα η παλαιότητα των αντικειμένων λαμβάνεται οπωσδήποτε υπόψη.
Για να μάθεις περισσότερα για την ασφάλιση κατοικίας πάτα εδώ.
Για να μάθεις περισσότερα για την ασφάλιση περιεχομένου πάτα εδώ.