” Ζούμε σε ένα κόσμο μαγικό” , λέει μια παλιά μπαλάντα, στην Ελλάδα, ένα σωστό παράδεισο, που κάθε γωνιά του συναρπάζει όχι μόνο εμάς που τον κατοικούμε, αλλά και τους χιλιάδες επισκέπτες του. Το σταυροδρόμι αυτό των τριών ηπείρων, εκτός από τα πανέμορφα βουνά, τις πεδιάδες και τα εκατοντάδες νησιά, έχει δυστυχώς και 157 ενεργά σεισμικά ρήγματα, τα οποία το καθιστούν στις πιο σεισμογενή χώρες του κόσμου.
Από το 1959 συντάχθηκε ο πρώτος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός, ο οποίος αναθεωρήθηκε και επικαιροποιήθηκε όποτε κρίθηκε αναγκαίο.
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Θα πρέπει και εμείς να είμαστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί. Απαραίτητη είναι η πρόληψη για την αντιμετώπιση αυτού του απροόπτου φυσικού φαινομένου.
Αφενός πρέπει να ασφαλίσουμε το σπίτι μας και την εργασία μας και αφετέρου να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, διασφαλίζοντας μας όταν ξυπνήσει ο Εγκέλαδος.
Πως αντιμετωπίζουμε ένα σεισμό ΠΡΙΝ αυτός συμβεί
Μέτρα προστασίας που πρέπει να έχουμε λάβει ώστε σε περίπτωση σεισμού να έχουμε τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.
- Ελέγχουμε τα ράφια που έχουμε στο σπίτι και έπιπλα που μπορεί να μετακινηθούν και να πέσουν, ώστε να είναι καλά βιδωμένα στον τοίχο.
- Για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς απομακρύνουμε βαριά αντικείμενα που βρίσκονται πάνω από τα κρεβάτια και τους καναπέδες και ελέγχουμε ότι τα φωτιστικά σώματα είναι καλά στερεωμένα.
- Αν στο κτίριο υπάρχει δεξαμενή καυσίμων και θερμοσίφωνας, ελέγχουμε αν είναι επίσης καλά βιδωμένα.
- Βάζουμε τα πιο βαριά και τα πιο εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια και ντουλάπια, καθώς πέρα από το γεγονός ότι πέφτοντας υπάρχει το ενδεχόμενο να μας χτυπήσουν, προσπαθούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα να σπάσουν και να δυσκολέψουν την έξοδό μας από το χώρο.
- Εξαιρετικά σημαντικό είναι να έχουμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών και ένα φακό σε προσβάσιμο σημείο.
- Βρίσκουμε από πριν ποια σημεία είναι ασφαλή για να προστατευτούμε, σε περίπτωση σεισμού, στο σπίτι και στο γραφείο.
- Η ανθρώπινη ζωή είναι αυτό που προστατεύουμε πάντα. Μπορούμε, ωστόσο, να προστατεύσουμε και την περιουσία μας με μία ασφάλιση σεισμού, για να είμαστε σίγουροι πως ακόμα και εάν γκρεμιστεί θα την ξαναχτίσουμε.
Πως αντιμετωπίζουμε ένα σεισμό ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του
Αν είμαστε σε κλειστό χώρο:
- Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και δεν τρέχουμε να βγούμε έξω από το κτίριο
- Απομακρυνόμαστε από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να μας τραυματίσουν.
- Καλυπτόμαστε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο), γονατίζουμε και κρατάμε με τα χέρια μας το πόδι του.
- Αν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο, γονατίζουμε στο μέσον του δωματίου, μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος μας και προστατεύουμε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα μας.
- Αποφεύγουμε μπαλκόνια και ανελκυστήρες.
Αν είμαστε σε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο:
- Δεν παρασυρόμαστε από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους γιατί κινδυνεύουμε να μας ποδοπατήσουν.
- Μένουμε στο χώρο μέχρι να τελειώσει η δόνηση και αποφεύγουμε κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ.
Αν είμαστε σε ανοιχτό χώρο:
- Σκύβουμε και βάζουμε τα χέρια στο κεφάλι.
- Δεν τρέχουμε και δεν καθόμαστε κοντά σε κτίρια, κολώνες της ΔΕΗ και κάτω από καλώδια. Στους σεισμούς τα κτίρια μπορεί να καταρρεύσουν και τα καλώδια να σπάσουν.
Αν ο σεισμός μας βρει στο «τιμόνι»:
- Καταφεύγουμε σε ανοιχτό χώρο και σταματάμε με προσοχή το αυτοκίνητο ώστε να μην εμποδίζει την κυκλοφορία.
- Αποφεύγουμε να περάσουμε από σήραγγες, γέφυρες ή υπέργειες διαβάσεις.
Πως αντιμετωπίζουμε ένα σεισμό ΜΕΤΑ το τελοσ του
Τι κάνουμε μόλις σταματήσει ο σεισμός
- Συγκρατούμε την ψυχραιμία μας.
- Προετοιμαζόμαστε για τυχόν μετασεισμούς. Μπορεί να είναι μικρότερης ισχύος, αλλά ενδέχεται από τη ζημιά που έχει κάνει ο κύριος σεισμός να συντελέσουν σε υλικές ζημιές που θα μας τραυματίσουν.
- Ελέγχουμε προσεκτικά τον εαυτό μας και τους γύρω μας για πιθανούς τραυματισμούς. Αν υπάρχουν βαριά τραυματισμένοι δεν τους μετακινούμε.
- Εκκενώνουμε το κτίριο από το κλιμακοστάσιο (δεν χρησιμοποιούμε το ασανσέρ), αφού πρώτα κλείσουμε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του νερού.
- Καταφεύγουμε σε ανοιχτό και ασφαλή χώρο.
- Ακολουθούμε τις οδηγίες των Αρχών και δεν δίνουμε σημασία σε φημολογίες.
- Δεν χρησιμοποιούμε άσκοπα το αυτοκίνητό μας ώστε να μην γινόμαστε εμπόδιο στο έργο των συνεργείων διάσωσης.
- Χρησιμοποιούμε το σταθερό ή κινητό τηλέφωνό μας σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλούμε υπερφόρτωση των τηλεφωνικών δικτύων.
- Αποφεύγουμε να μπούμε στο σπίτι μας αν βλέπουμε βλάβες, κομμένα καλώδια, διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου.
- Σε δεύτερο χρόνο καταγράφουμε υλικές ζημιές/τραυματισμούς και επικοινωνούμε με τον Ασφαλιστή μας για να τον ενημερώσουμε και να κάνουμε δήλωση. Εκείνος με τη σειρά του δρομολογεί τη διαδικασία αποζημίωσης και μας ενημερώνει για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλιση της κατοικίας σας σε περίπτωση σεισμού πατήστε εδώ.