Η Πρωταπριλιά – που γιορτάζεται την 1η Απριλίου κάθε έτους – γιορτάζεται εδώ και αρκετούς αιώνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, αν και η ακριβής προέλευσή της παραμένει ένα μυστήριο. Οι παραδόσεις της Πρωταπριλιάς περιλαμβάνουν φάρσες ή πρακτικά αστεία σε άλλους, συχνά φωνάζοντας “Πρωταπριλιά!” στο τέλος για να δείξουμε ότι είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα. Ενώ η ακριβής προέλευση του εθίμου περιβάλλεται από μυστήριο, η υιοθέτηση των πρωταπριλιάτικων αστείων από τα μέσα ενημέρωσης και τις μεγάλες εταιρείες εξασφάλισε τη μακροζωία του.
Προέλευση της Πρωταπριλιάς
Μερικοί ιστορικοί εικάζουν ότι η Πρωταπριλιά χρονολογείται από το 1582, όταν η Γαλλία άλλαξε από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, όπως ζήτησε η Σύνοδος του Τρεντ το 1563. Στο Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως και στο ινδουιστικό ημερολόγιο, το νέο έτος ξεκίνησε με την εαρινή ισημερία γύρω στην 1η Απριλίου.
Οι άνθρωποι που άργησαν να πάρουν τα νέα ή αρνήθηκαν να αποδεχτούν ότι η έναρξη του νέου έτους είχε μετακινηθεί στην 1η Ιανουαρίου και συνέχισαν να το γιορτάζουν κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου έως την 1η Απριλίου έγιναν οι αποδέκτες των αστείων και των φαρσών και ονομάστηκαν «ανόητοι της πρωταπριλιάς». Αυτές οι φάρσες περιελάμβαναν την τοποθέτηση χάρτινων ψαριών στην πλάτη τους και την αναφορά τους ως “poisson d’avril” (ψάρια Απριλίου), που λέγεται ότι συμβολίζουν ένα νεαρό, εύκολα αλιευμένο ψάρι και ένα αφελές άτομο.
Πηγή: HISTORY.COM