Ουσιαστικά ανασφάλιστος ο οδηγός που στερείται άδειας οδήγησης

Το Deal Insurance Άγιος Νικόλαος ενημερώνει τους ασφαλισμένους σχετικά με δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου για την ασφαλιστική αποζημίωση και τις άδειες οδήγησης. Η Ανακοίνωση έχει ως έξης:

Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του (ΑΠ 379/2021), έκρινε πως εξαιρούνται από την ασφάλιση οι ζημιές από οδηγό, ο οποίος στερείται της κατάλληλης άδειας οδήγησης.

Έπειτα από απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, οι ασφαλιστικές επιχηρείσεις έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την αποζημίωση ζημιών από οδηγούς που κατά το χρόνο του ατυχήματος:

1) σταιρούνται την απαιτούμενη άδεια ικανότητας οδήγησης (δίπλωμα οδήγησης)

2) είτε έχει λήξει η διάρκεια ισχύος της και δεν ανανεώθηκε έγκαιρα

Ο τυχόν ισχυρισμός του οδηγού που έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, χωρίς να έχει την απαιτούμενη άδεια οδήγησης, ότι γνωρίζει να οδηγεί, άρα η έλλειψη διπλώματος δεν επηρεάζει την έκβαση του ατυχήματος, μετά την απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα. Δεν μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να εξαναγκαστεί η ασφαλιστική εταιρεία να αποζημιώσει τον ζημιωθέντα.

Προτρέπουμε τους οδηγούς:

  • Να οδηγούν πάντα τα οχήματα τους με την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης
  • Οι οδηγοί των οποίων το δίπλωμα οδήγησης χρήζει ανανέωσης, να φροντίζουν αυτό να ανανεώνεται πριν τη λήξη του. Το μεσοδιάστημα μεταξύ της λήξης ισχύος και της ετεροχρονισμένης ανανέωσης της άδειας οδήγησης, δεν καλύπτεται πλέον ασφαλιστικά
  • Να μην οδηγούν τα οχήματα τους δίχως την ελάχιστη υποχρεωτική ασφάλιση

Για δωρεάν προσφορά ασφάλισης οχημάτων πατήστε εδώ.