Προετοιμασία αυτοκινήτου για το χειμώνα

προετοιμασία για το χειμώνα

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και θα πρέπει να προνοήσουμε με μία σωστή προετοιμασία για το χειμώνα ώστε να τον χαρούμε με οδηγική ασφάλεια. Οι οδηγοί στην Ελλάδα είναι αρκετά τυχεροί γιατί κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της οδήγησής τους σε καλές καιρικές συνθήκες. Πρέπει όμως να προσέχουν ιδιαίτερα όταν φθάσει η κακοκαιρία. Ακόμα και έμπειροι οδηγοί φαίνεται να μην μπορούν να οδηγήσουν σωστά σε βρεγμένους, παγωμένους ή χιονισμένους δρόμους. Οι δρόμοι μας μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι όταν το χιόνι και ο πάγος συμπιέζονται ή όταν οι βροχοπτώσεις είναι πολύ έντονες.

Προετοιμασία για το χειμώνα – οδηγικη συμπεριφορα

Για τη χειμερινή οδήγηση, που θα πρέπει να έχουμε κατά νου πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας, σας υπενθυμίζουμε :

  • Πρώτα απ’ όλα να μην τρέχετε και να κρατάτε αποστάσεις αφού όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος ή ολισθηρός, το κάθε δευτερόλεπτο μετράει.
  • Να οδηγείτε αργά, όταν στο δρόμο έχουν δημιουργηθεί μικρές ή μεγάλες λίμνες με νερό και όταν βγείτε από εκεί, δοκιμάστε προσεκτικά αν λειτουργούν τα φρένα σας.
  • Στο χιόνι και σε ολισθηρούς δρόμους να οδηγείτε με χαμηλότερη ταχύτητα, ενώ εάν κολλήσετε στον πάγο, «μία ταχύτητα επάνω» μπορεί να βοηθήσει να ξεκολλήσετε κάνοντας ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και στο τιμόνι, έτσι ώστε να μην χάσετε τον έλεγχο του οχήματος.
  • Μην πανικοβληθείτε αν παρ’ όλα αυτά χάσετε τον έλεγχο. Διορθώστε απαλά το τιμόνι και αποφύγετε τα απότομα φρεναρίσματα.
Προετοιμασία για το χειμώνα – αυτοκινητο

Όσο καλοί και προσεκτικοί οδηγοί όμως κι αν είστε, δεν είναι αρκετό, αν δεν έχετε προετοιμάσει κατάλληλα το μεταφορικό σας μέσο.

  • Εκτός από την άριστη συντήρηση του οχήματός σας θα πρέπει να κάνετε ενδελεχή έλεγχο στα ελαστικά σας, τόσο για την πίεση τους, όσο και για τυχόν φθορές. (Το βάθος του πέλματος δεν πρέπει να είναι κάτω από τα 1.6 mm, σκελετός και πλαϊνά δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή παραμόρφωση, καθώς και η φθορά στο πέλμα πρέπει να είναι ομοιόμορφη.)
  • Ελέγξτε την σωστή λειτουργία των φώτων και φλας του οχήματός σας.
  • Βεβαιωθείτε πως το καλοριφέρ λειτουργεί κανονικά και προσθέστε αντιψυκτικό, καθώς και στο πλυστικό σύστημα του παρμπρίζ.
  • Η καλή κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων είναι, επίσης, απαραίτητη για να βλέπεις καθαρά από το παρμπρίζ. Τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων φθείρονται από τον ήλιο και τις σκόνες χάνοντας την ελαστικότητα τους. Είναι καλό το χειμώνα να αντικαθίστανται και μάλιστα με καλής ποιότητας ελαστικά.
  • Στο χώρο των αποσκευών πρέπει να έχετε πάντα ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου, καθώς και φακό, γάντια, ανακλαστικό γιλέκο, τρίγωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, αντιψυκτικό υγρό, ξύστρα πάγου και καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία.

Στην πραγματικότητα, αν και μας λένε να οδηγούμε μόνο εάν είναι απαραίτητο, πολλές φορές υπάρχει ανάγκη να οδηγήσουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες για να πάμε κάπου.

Για να είστε ασφαλείς σκεφτείτε τα εξής:

  • Σχεδιάστε το ταξίδι σας με εναλλακτικές διαδρομές αν κολλήσετε.
  • Μη βιάζεστε, φροντίστε να αφήσετε αρκετό χρόνο για το ταξίδι σας.
  • Ακούστε αναφορές κυκλοφορίας.
  • Διατηρήστε το ρεζερβουάρ καυσίμου γεμάτο για να αποφύγετε να εξαντληθεί σε περίπτωση ακινητοποίησης.
  • Ενημερώστε τους δικούς σας ανθρώπους ότι ταξιδεύετε και ενημερώστε τους για την ώρα άφιξής σας και τη διαδρομή του ταξιδιού σας.
  • Εάν σας συμβουλεύουν οι τοπικές αρχές να μην ταξιδέψετε, σκεφτείτε σοβαρά το ταξίδι και εάν είναι πραγματικά απαραίτητο!
  • Αν το ταξίδι σας είναι μακρινό, θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί για την πρόβλεψη του καιρού και να έχετε μαζί σας νερό, ξηρά τροφή και κουβέρτες.

Μην σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά. Καλύτερα να τα έχετε, παρά να μετανιώσετε που δεν τα είχατε.

Το ασφαλιστικό μας γραφείο σας εύχεται καλό και ασφαλή χειμώνα και μην ξεχνάτε ποτέ. “ΑΛΚΟΟΛ και ΚΙΝΗΤΟ δεν πάνε μαζί με την οδήγηση”

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ, για να συζητήσουμε τις ασφαλιστικές σας ανάγκες!