Ασφάλεια περιεχομένου

ασφάλεια περιεχομένου

Στην Ελλάδα με το ποσοστό ιδιοκατοίκησης να φθάνει στο 70%, μόλις το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών. Από αυτές περίπου οι μισές είναι ασφαλισμένες για λογαριασμό των τραπεζών που έχουν χορηγήσει τα στεγαστικά δάνεια. Λόγω της έλλειψης ασφαλιστικής παιδείας στη χώρα μας, επικρατούν λανθασμένες αντιλήψεις και μύθοι όπως:

  • η ασφάλεια κατοικίας είναι ακριβή και δεν είναι απαραίτητη
  • θα ασφαλίσουμε μόνο την οικοδομή που μας υποχρεώνει η τράπεζα
  • ασφάλεια κατοικίας χρειάζεται ο ιδιοκτήτης και όχι ο ενοικιαστής

Ερώτηση: Ξέρετε πόσο κοστίζει η ασφάλεια ενός σπιτιού;
Απάντηση: Όσο ένας καφές για κάθε €1.000 ευρώ αξίας του σπιτιού σας (1 έως 2€ ετήσιο ασφάλιστρο για κάθε €1.000 αξία)
Ερώτηση: Αν το σπίτι μας πάρει φωτιά από ένα βραχυκύκλωμα και καεί τι θα γίνει;
Απάντηση: Για την αξία μερικών καφέδων κάψαμε κάποιες (εκατοντάδες) χιλιάδες ευρώ

Ασφαλίζουμε λοιπόν το σπίτι μας. Ασφαλίζουμε μόνο το κτήριο ή χρειαζόμαστε και ασφάλεια περιεχομένου;

Ας ξεκινήσουμε συμφωνώντας ότι σπίτι μας είναι εκεί που βρίσκονται τα πράγματα μας, δηλαδή ένα μέρος της προσωπικής μας περιουσίας. Τα πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι μας έχουν οικονομική αλλά και συναισθηματική αξία. Είναι αντικείμενα συνήθως απαραίτητα για την καθημερινή μας διαβίωση.

Πόσο κοστίζει άραγε το περιεχόμενο του σπιτιού μας;

Δείτε μια λίστα του τι μπορεί να περιέχει ένα σπίτι 100τ.μ.

  • Ρούχα – παπούτσια
  • Έπιπλα (εσωτερικού/εξωτερικού χώρου)
  • Ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο, τηλεόραση κ.α.)
  • Σκεύη μαγειρικής – εξοπλισμός μπάνιου – σεντόνια/πετσέτες
  • Ηλεκτρονικές συσκευές (κομπιούτερ, παιχνιδομηχανές κλπ.)

Υπολογίζεται ότι ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των αντικειμένων, το μέσο περιεχόμενο μιας κατοικίας 100τ.μ. κυμαίνεται από €18.000 έως €25.000.

Κινδυνεύει η περιουσία μου; Και αν ναι, από τι;

Η κλασσική απάντηση είναι ότι προσέχουμε τα πράγματα μας άρα δεν κινδυνεύουν. Υπάρχουν όμως και απρόοπτα. Δείτε μια λίστα από κινδύνους που απειλούν το περιεχόμενο του σπιτιού μας και που μπορεί να είναι πέρα από τις δυνατότητες μας να προβλέψουμε η να ελέγξουμε.

  • Πυρκαγιά
  • Διαρροή νερού από σωληνώσεις
  • Έντονα καιρικά φαινόμενα (κεραυνός, καταιγίδα, σφοδρός άνεμος κ.α.)
  • Διάρρηξη – κλοπή
Πως και πόσο αποζημιώνομαι;

Υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλιστικά προγράμματα που αποζημιώνουν σε αξία καινούργιου είδη που έχουν αποκτηθεί την τελευταία 5ετία ενώ στα παλαιότερα υπολογίζεται ποσοστό παλαιότητας. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι, εάν τα ασφαλισμένα περιεχόμενα του σπιτιού μας υποστούν ζημιές ή απώλειες, θα αποζημιωθούμε με ένα ποσό αρκετό για την αντικατάσταση κάθε αντικειμένου με καινούργιο της ίδιας ή αντίστοιχης χρήσης και προδιαγραφών. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε ένα πρόγραμμα με Ασφάλιση σε Α’ Κίνδυνο. Αυτό σημαίνει ότι θα αποζημιωθείς χωρίς να γίνει έλεγχος σχετικά με το αν η συνολική αξία της οικοσκευής σου είναι χαμηλότερη από την ασφαλισμένη αξία της.

Τελικά ποιους αφορά μια ασφάλεια  περιεχομένου ενός σπιτιού; Η απάντηση είναι ΟΛΟΥΣ. Υπάρχουν όμως και ορισμένες κατηγορίες που ίσως πρέπει να αναφέρουμε ξεχωριστά όπως:

  • Φοιτητές. Επίκαιρο αυτή την εποχή καθώς στην αρχή της νέας φοιτητικής χρονιάς πολλοί γονείς αγοράζουν ολόκληρη οικοσκευή για να εξοπλίσουν ουσιαστικά ένα νέο (όσο μικρό κι αν είναι) νοικοκυριό. Ακόμα και αν το σπίτι του φοιτητή είναι ασφαλισμένο από τον ιδιοκτήτη συνήθως η περιουσία του φοιτητή είναι ανασφάλιστη.
  • Ενοικιαστές. θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, εφόσον υπάρχει ασφάλιση από τον ιδιοκτήτη, αυτή καλύπτει μόνο το κτίριο. Ακόμη και σε περίπτωση κλοπής, το συμβόλαιο αυτό θα αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκληθούν στο κτίριο αλλά όχι ζημιές ή απώλειες στα προσωπικά μας αντικείμενα.
Ποσο κοστίζει μια ασφάλεια περιεχόμενου για το σπιτι μου;

Ασφαλίζουμε την αξία του περιεχομένου του σπιτιού μας, εξασφαλίζουμε την άμεση αντικατάσταση των αναγκαίων για την καθημερινότητα μας αντικειμένων με ένα κόστος που ξεκίνα από €50 το χρόνο

Για να επικοινωνήσετε μαζί μας και να συζητήσουμε τις ανάγκες για μια ασφάλεια περιεχομένου πατήστε εδώ.