ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΞΟΧΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Πολύ συχνά, ενώ φροντίζουμε για την ασφάλιση της κύριας κατοικίας μας, δεν κάνουμε το ίδιο και για την ασφάλιση εξοχικής κατοικίας. Όμως η εξοχική κατοικία, επιπλωμένη και εξοπλισμένη με ηλεκτρικές συσκευές είναι επίσης περιουσιακό στοιχείο, εκτεθειμένο στους ίδιους κινδύνους με την κύρια και πολλές φορές σε περισσότερους.

Χτισμένη συνήθως σε μη αστικό ή ημιαστικό περιβάλλον μέσα σε δάση, σε μεγάλο υψόμετρο η σε παραθαλάσσιες περιοχές, απειλείται από φυσικά και καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με την κλιματική αλλαγή που βιώνουμε, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, απότομες καταιγίδες, ακραίες χιονοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες μα και καύσωνες που επιτρέπουν την μετάδοση πυρκαγιών, συμβαίνουν όλο και συχνότερα και όλο με μεγαλύτερη ένταση.

Επίσης, η εξοχική κατοικία δεν κατοικείται τακτικά που σημαίνει ότι δεν εποπτεύεται σωστά. Επομένως, οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να μην γίνει αμέσως αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες και αυτή η καθυστέρηση να σημαίνει μεγέθυνση της ζημιάς και μεγαλύτερο κόστος αποκατάστασης της. Για παράδειγμα μια απλή διαρροή νερού που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα διάβρωσης.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για τους σεισμούς, (μιας που ζούμε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα), για τις συχνές παραβιάσεις και κλοπές και όλα τα απρόβλεπτα γεγονότα, οφείλουμε να κάνουμε τις σωστές κινήσεις για να προστατεύσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία με ασφάλιση εξοχικής κατοικίας.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν να προσφέρουν διάφορες προτάσεις για την εξειδικευμένη προστασία από ιδιαιτέρους κινδύνους. Πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι οι περισσότερες ζητούν να έχεις πρώτα ασφαλίσει την κύρια κατοικία σου ενώ η ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την ασφάλιση του εξοχικού.
  • Σημαντικός παράγοντας για τη σωστή ασφάλιση είναι να υπολογιστούν σωστά οι αξίες του κτιρίου και του περιεχομένου του.
  • Σωστή επιλογή ασφαλιστικού προγράμματος που θα καλύψει όσο το δυνατόν καλυτέρα όλες τις ανάγκες, δηλαδή:
    1. Κάλυψη Κλοπής
    2. Κάλυψη Πυρκαγιάς
    3. Κάλυψη Βραχυκυκλώματος
    4. Κάλυψη Θραύσης σωληνώσεων
    5. Κάλυψη Πλημμύρας
    6. Κάλυψη Χιονιού ή παγετού