Προστασία Κατοικιδίων Από Τον Καύσωνα

Παρόλο που τα κατοικίδια ζώα στην Ελλάδα έχουν συνηθίσει τη ζέστη, οι ακραίες συνθήκες που βιώνουμε κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα μπορεί να είναι τραυματικές για αυτά όσο είναι και για εμάς τους ανθρώπους, γι’ αυτό και η προστασία κατοικιδίων από τον καύσωνα είναι αναγκαία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τον τρόπο προστασίας τους.

 

ΣΚΥΛΙΑ 

Είτε τα πάτε για μια βόλτα στο δρόμο, μια βόλτα με το αυτοκίνητο, ή απλώς έξω στην αυλή για να παίξετε, η ζέστη μπορεί να τους είναι δύσκολη. Δείτε πώς μπορείτε να κρατήσετε τον τριχωτό σας φίλο ασφαλή. 

Μην αφήνετε ποτέ το σκυλί σας στο αυτοκίνητο. Ακόμα κι αν νομίζετε ότι θα είστε μόνο λίγα λεπτά. Ακόμα και όταν δεν είναι τόσο ζέστη έξω, η θερμοκρασία μπορεί να εκτοξευτεί μέσα σε ένα κλειστό αυτοκίνητο. Μια θερμοκρασία 30 βαθμών, μπορεί να φτάσει τους 40 C μέσα σε 10 λεπτά. Και αυτό με ένα ανοιχτό παράθυρο. Μετά από 30 λεπτά, μπορεί να είναι έως και 50. Αφήστε το σκυλί σας στο σπίτι ή πηγαίνετε σε μέρη όπου μπορούν να έρθουν μαζί σας.

Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό. Εάν ο σκύλος σας είναι μόνος στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι μπορεί πραγματικά να δροσίζεται. Αφήστε το κλιματιστικό ανοιχτό και κλείστε τις κουρτίνες. Εάν δεν έχετε κλιματιστικό, ανοίξτε τα παράθυρα και ανοίξτε έναν ανεμιστήρα. Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε αν ένα γιλέκο ή χαλάκι ψύξης μπορεί να βοηθήσει.

Προσέξτε όταν γυμνάζεστε. Περιορίστε πότε και πόση άσκηση κάνετε όταν είναι ζέστη και έχει πολύ υγρασία. Κάντε βόλτες στο πιο δροσερό μέρος της ημέρας – νωρίς το πρωί και το βράδυ. Και μεταφέρετε αρκετό νερό και για τους δύο σας.

Ελέγξτε το πεζοδρόμιο. Πριν βγείτε για βόλτα, αγγίξτε το πεζοδρόμιο. Αν είναι πολύ ζεστό για το χέρι σας, είναι πολύ ζεστό για τα μαξιλαράκια των ποδιών του σκύλου σας. Περπατήστε στο γρασίδι και μείνετε μακριά από την άσφαλτο. Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε μποτάκια για το σκυλί σας, ώστε να μην καίγονται τα πόδια τους.

Προσφέρετε άφθονο νερό και σκιά. Μην αφήνετε το σκυλί σας μόνο του έξω για πολύ. Και όταν είναι εκεί, βεβαιωθείτε ότι έχει σκιά και πολύ φρέσκο, δροσερό νερό. Προσθέστε παγάκια όταν μπορείτε. Τα δέντρα είναι καλύτερα από τα σκυλόσπιτα για σκιά. Αφήνουν τον αέρα να ρέει. Τα σκυλόσπιτα μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα και να την κάνουν χειρότερη. Σκεφτείτε μια παιδική πισίνα ή έναν ψεκαστήρα για να βοηθήσετε τον φίλο σας να δροσιστεί στην αυλή.

Φτιάξτε δροσερές λιχουδιές. Βοηθήστε τον σκύλο σας να κρυώσει από μέσα προς τα έξω. Για παγωτό για σκύλους, φτιάξτε παγάκια με νόστιμες λιχουδιές μέσα. Η γεμίστε και παγώστε ένα παιχνίδι μασήματος για να φτιάξετε ένα κρύο σνακ.

Προσέξτε επίσης την υγρασία. Όταν ο αέρας είναι γεμάτος υγρασία, ο σκύλος σας μπορεί να μην είναι σε θέση να λαχανιάσει αρκετά για να δροσιστεί. Αυτό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία. Κρατήστε το σκυλί μέσα και περιορίστε του την άσκηση.

Φροντίστε σκύλους σε κίνδυνο. Να είστε προσεκτικοί εάν έχετε ένα κατοικίδιο με μύτη σαν μπιμπερό ή μπουλντόγκ. Οι μικρότεροι αεραγωγοί τους,  τους δυσκολεύουν να απελευθερώσουν θερμότητα όταν λαχανιάζουν. Είναι επίσης εύκολο για τα ηλικιωμένα και υπέρβαρα σκυλιά, ή εκείνα με προβλήματα καρδιάς και αναπνοής, να υποστούν θερμοπληξία.

Καλλώπισε το κατοικίδιο σου. Εάν ο σκύλος σας έχει μακριά μαλλιά, ξεφορτωθείτε τυχόν κόμπους και μπερδέματα. Θα βοηθήσει να διατηρηθούν δροσερά. Μην ξυρίζετε ή κόβετε το τρίχωμα τους πριν μιλήσετε με τον κτηνίατρο ή τον καλλωπιστή σας. Η επιπλέον γούνα που τα κρατά ζεστά το χειμώνα μπορεί επίσης να τα διατηρήσει δροσερά το καλοκαίρι.

Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας. Διατηρήστε τα εμβόλια του ενημερωμένα, ειδικά το καλοκαίρι. Ο σκύλος σας πιθανότατα περνά περισσότερο χρόνο έξω, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με ένα ζώο που έχει λύσσα. Το καλοκαίρι είναι η υψηλή περίοδος για τους ψύλλους, οι οποίοι μεταδίδουν πολλές ασθένειες, και τα κουνούπια, που φέρουν καρδιοσκώληκα. Βάλτε τα σε φαρμακευτική αγωγή για να αποτρέψετε αυτά τα παράσιτα.

Προσέξτε για σημάδια υπερθέρμανσης. Ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας πει πότε δεν αισθάνεται καλά, οπότε προσέξτε ώστε να προσέξετε έτσι τη θερμοπληξία, η οποία μπορεί να έχει αυτά τα συμπτώματα:

  • Βαρύ λαχανιάσματα
  • Πολύ σάλιο
  • Πρόβλημα αναπνοής
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Σκούρα ή κόκκινα ούλα και γλώσσα
  • Ζάλη
  • Αδυναμία
  • Ταραχή 

Αν δείτε σημάδια, να τα πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.  

 

ΓΑΤΕΣ

Οι γάτες και ο ζεστός καιρός δεν πάνε πάντα καλά μαζί. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι γάτες κινδυνεύουν εξίσου με αφυδάτωση και θερμοπληξία, όπως και οι άνθρωποι. Αυτές είναι σοβαρές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένεια και ακόμη και θάνατο. Ακολουθούν μερικά βήματα για το πώς να δροσίσετε μια γάτα και πώς να διατηρήσετε μια γάτα δροσερή σε ζεστό καιρό.

1. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει άφθονο νερό – Είναι κοινή λογική, αλλά πρέπει να ελέγχετε τακτικά το μπολ της γάτα σας και να το γεμίζετε όποτε είναι άδειο. Οι γάτες δεν μπορούν να επιβιώσουν για πολύ χωρίς νερό.

2. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα σκιερό σημείο στον κήπο σας – Εάν έχετε μια υπαίθρια γάτα και δεν υπάρχουν φυσικά σκιερά σημεία στον κήπο σας, δημιουργήστε τα εσείς τοποθετώντας ένα ύφασμα ή χαρτόνι σε κάποιο σημείο για να κρατήσετε τον ήλιο μακριά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει εξωτερικά κτίρια, όπως υπόστεγα και θερμοκήπια, πριν τα κλείσετε, καθώς οι γάτες συχνά κλειδώνονται τυχαία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3. Βουρτσίστε τη γάτα σας καθημερινά – Οι κολλημένες τρίχες παγιδεύουν τη θερμότητα, οπότε δώστε τους έναν καλλωπισμό καθημερινά αν είναι δυνατόν. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μακρυμάλλες γάτες.

4. Κρατήστε τα μακριά από θερμοκήπια – Αυτές οι περιοχές μπορούν να ζεσταθούν επικίνδυνα ακόμη και όταν ο καιρός αισθάνεται ζεστός. Λάβετε υπόψη ότι αποκλείουν το δροσερό αεράκι και μεγεθύνουν τη θερμότητα. Οι γάτες είναι επίσης επιρρεπείς στο να παγιδευτούν κατά λάθος σε θερμοκήπια.

5. Χρησιμοποιήστε υγρές πετσέτες για να δροσίσετε τη γάτα σας – Το πιο ζεστό μέρος του σώματος μιας γάτας είναι οι κοιλιές τους, τα μαξιλάρια των ποδιών τους, οι μασχάλες τους, κάτω από το πηγούνι και στο εξωτερικό των αυτιών τους. Παρόλο που οι περισσότερες γάτες μισούν να βραχούν, δοκιμάστε να βρέξετε ένα πανί με κρύο νερό και χαϊδέψτε απαλά τη γάτα σας με αυτό από το κεφάλι και την πλάτη τους.

6. Κρατήστε τη γάτα σας ήρεμη – Μια πολύ δραστήρια γάτα που τρέχει μια ζεστή μέρα γρήγορα θα εξαντληθεί και θα αφυδατωθεί. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να χαλαρώσει όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αυξάνονται.

7. Δημιουργήστε ένα καταφύγιο – Οι γάτες είναι έξυπνες όταν πρόκειται για άνεση και θα αναζητήσουν μέρη όπως το μπάνιο ή το νεροχύτη, καθώς αυτά συχνά παραμένουν δροσερά ακόμη και όταν έξω κάνει ζέστη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε ένα δροσερό και σκοτεινό εσωτερικό καταφύγιο για να κοιμούνται και να αισθάνονται ασφαλείς. Μια καλή συμβουλή είναι να τοποθετήσετε ένα κουτί από χαρτόνι με το πλάι σε κάποιο δροσερό και ήσυχο μέρος στο σπίτι, όπως πίσω από μια καρέκλα ή σε μια δροσερή επιφάνεια όπως ένα μαρμάρινο πάτωμα. Στρώστε το με ένα φυσικό ύφασμα που αναπνέει, όπως μια βαμβακερή πετσέτα.

8. Κρατήστε τις υπαίθριες γάτες σε εσωτερικούς χώρους – Εάν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν υπερβολικά, τότε αξίζει να σκεφτείτε να κρατήσετε τη γάτα σας μέσα κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

9. Προσοχή στο αυτοκίνητο – Είναι λιγότερο συνηθισμένο για τις γάτες να ταξιδεύουν με αυτοκίνητα από τα σκυλιά, αλλά είναι εξίσου επιρρεπείς στους κινδύνους. Εάν πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο, για παράδειγμα μην την αφήσετε ποτέ στο αυτοκίνητο. Πάντα βεβαιωθείτε ότι τα κουτιά μεταφοράς τους είναι ασφαλή, σκιασμένα και επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί. Είναι προτιμότερα τα στερεά πλαστικά κουτιά με ασφαλή συρμάτινη πόρτα.

10. Ενθαρρύνετε το δροσερό παιχνίδι – Τα παγάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τις γάτες να παίζουν και να διατηρούνται δροσερές ταυτόχρονα. Βάλτε μερικά στο πάτωμα για να τα κυνηγήσουν καθώς σκορπίζονται στο πάτωμα. Ίσως ακόμη και να σκεφτείτε να δώσετε στον πάγο γεύση ζωμού κοτόπουλου για να ενθαρρύνετε το ενδιαφέρον τους.

11. Κλείστε τις κουρτίνες – Τα πράγματα που σας κρατούν δροσερό θα ωφελήσουν επίσης τη γάτα σας – κρατώντας κλειστές κουρτίνες ή περσίδες θα κρατήσει τον ήλιο έξω.

12. Προσέξτε για σημάδια θερμοπληξίας – Αν και αυτό συμβαίνει γενικά μόνο σε πολύ ζεστές μέρες, αξίζει να το γνωρίζετε. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να περιλαμβάνουν διέγερση, διάταση και γρήγορη αναπνοή, έντονη δυσφορία, ζεστό δέρμα στο άγγιγμα, γυαλισμένα μάτια, έμετο και στάξιμο. Εάν ανησυχείτε για τη γάτα σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

13. Αφήστε το δροσερό αέρα να κυκλοφορήσει – Ανοίξτε τα παράθυρα, ανοίξτε έναν ανεμιστήρα ή διατηρήστε τον κλιματισμό σε λογική θερμοκρασία. Η γάτα σας θα εκτιμήσει το να έχει ένα δροσερό μέρος για να χαλαρώσει σε εσωτερικούς χώρους εάν έξω έχει καύσωνα.

14. Γάτες και ζεστός καιρός θα μπορούσαν να σημαίνουν ηλιακά εγκαύματα – Μην ξεχνάτε ότι οι γάτες είναι ευαίσθητες σε ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα εκείνες με λευκά αυτιά και μύτες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες φουσκάλες και πληγές και η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους του δέρματος. Είναι δυνατό να αγοράσετε αντηλιακό για κατοικίδια για να εφαρμόσετε στις περιοχές χωρίς τρίχες στο τέλος των αυτιών και της μύτης. Είναι επίσης σκόπιμο να κρατάτε λευκές γάτες σε εσωτερικούς χώρους το μεσημέρι.